zondag 25 juni 2017

Duizenden bollen wol in het Noordbrabants MuseumDe Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka, 1972) gebruikte 2000 bollen rode wol voor haar installatie Uncertain Journey. Speciaal voor Het Noordbrabants museum in Den Bosch maakte ze met 10 assistenten in 12 dagen deze gigantische ‘web-installatie’ die een hele zaal omspant. Elke draad kan, volgens Shiota, worden opgevat als het leven van ieder mens dat verweven raakt met andere levens.


In de tentoonstelling ‘Between the lines’ zijn meerdere ‘web-installaties’ te zien, waaronder ‘State of being’ waarin ze in een witte draden-constellatie een kinderjurk omhuld.Met de woldraden creëert Shiota een prachtige, dromerige wereld. Zeer de moeite waard!De foto’s en video’s van andere installaties van haar hand tonen dat ze van meerdere markten thuis is. Dat zij geïnspireerd is door de performance kunstenaar Marina Abramovic, is goed te zien.

Het Noordbrabants museum mag trots zijn op het feit dat zij als eerste in Nederland een solotentoonstelling heeft van de kunstenaar die op de Biennale van Venetie in 2015 niet onopgemerkt bleef.

Als je naar Den Bosch gaat voor deze bijzondere expositie, kun je meteen een kijkje nemen op de tentoonstelling ‘De Jaren 80, doemdenkers en positivo’s’ en onder meer de kleding bekijken van Marie Jeanne Breukel, Milou van Rossum en Ans Markus (foto) en de jurk zien die Beatrix droeg tijdens haar inhuldiging als koningin.Chiharu Shiota, Between the lines; 24 juni – 15 oktober 2017

De Jaren 80, doemdenkers en positivo’s; 3 juni – 15 oktober 2017Het Noordbrabants Museum

Verwerstraat 41
‘s-Hertogenbosch
www.hnbm.nlLiesbeth Wieberdink
Viltkontaktgroep

2 opmerkingen:

  1. Vroeger als klein meisje was ik vaak aan het draden spannen tussen stoelpoten naar kast en weer terug. Er ontstonden hele creaties door de hele kamer waar mijn moeder gewoon over heen stapte. 😍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij dichtbij, dus natuurlijk ga ik er heen! Zoals Jo het zegt, ging het vroeger bij ons thuis ook!

    BeantwoordenVerwijderen