dinsdag 30 mei 2017

Van Kaftan tot Kippa - in TRC Leiden
Bij het denken aan het Midden-Oosten hebben stereotype beelden van bebaarde mannen en gesluierde vrouwen de neiging om als eerste in je gedachten te komen. Maar deze buurlanden van Europa zijn veel diverser dan we denken. In de afgelopen jaren hebben de media vooral verslag gedaan van de Arabische Lente en de dramatische oorlog in Syrië en Irak en groepen zoals de Copts en Koerden in de schijnwerpers geplaatst, maar er zijn veel meer etnische en religieuze groepen die niet gedefinieerd worden door de nationale grenzen.

Deze tentoonstelling toont de rijke kleding tradities van sommige van deze groepen in het Midden-Oosten, die de ingewikkelde geschiedenis van deze regio onderstrepen. Zij omvatten Copts, Bedouin, Palestijnen, Druze, Orthodoxe Joden, Samaritanen, Koerden en Zoroastriërs. De kleding van deze groepen wordt weergegeven en besproken in relatie tot 'mainstream' Midden Oosten kleding. De tentoonstelling toont meer dan veertig complete outfits voor mannen, vrouwen en kinderen, samen met individuele kleding, schoeisel, hoofddeksels en gebedskrullen. Het bevat ook een historische sectie over kleding in Ottomaanse stijl, zoals de kaftan en de fez, die zo vaak de hedendaagse kledingtradities in het Midden-Oosten hebben beïnvloed. Veel van de voorwerpen die op het display staan, omvatten traditioneel geweven en geborduurde decoratieve vormen.

De tentoonstelling maakt deel uit van het Fitting In / Standing Out project van de Vrije Universiteit Amsterdam, gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Voor een fotografische indruk van de tentoonstelling, klik hier

De tentoonstelling is geopend op op maandag 3 april en loopt tot en met donderdag 29 juni, van maandag tot donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis, maar vrijwillige donaties zijn welkom. Rondleidingen worden elke woensdagmiddag gegeven, vanaf 14.00 uur. Kosten: € 7,50 p.p.

TRC GALLERY
HOGEWOERD 164
2311 HW LEIDEN


Geen opmerkingen:

Een reactie posten