maandag 1 mei 2017

Nieuws voor wevers! Erica: het boek en het weefgetouw

Erica de Ruiter en het naar haar genoemde nieuwe weefgetouw
Op 30 april werd de Week van het Weven geopend in het Nederlands Openlucht Museum in Arnhem.
In het Zeeuwse kerkje in het museum verwelkomden het Weefnetwerk, de Crafts Council Nederland en het Nederlands Openlucht Musuem samen een aantal gasten.
Belangrijkste gast was Erica de Ruiter, een van de 'grande dames' van het nederlandse ambacht en ook internationaal een bekende weefster.
Zij kreeg het eerste exemplaar van haar nieuwe boek: 'Weven op 3 schachten'  aangeboden. Daarnaast was er als grote verrassing een nieuw klein weefgetouw dat de firma Louet onder de naam Erica op de markt gaat brengen.Boek Erica de Ruiter

Dit boek is het resultaat van meer dan 30 jaar onderzoek naar mogelijkheden voor weven met 3 schachten.Erica de Ruiter heeft heel veel mogelijkheden ontdekt en nauwkeurig genoteerd. Nu heeft ze die samen met Marian Stubenitsky en Selma Sindram zowel in het Nederlands als in het Engels op papier gezet. Het boek is prachtig uitgevoerd en bevat een groot aantal foto's en tekeningen waarmee iedere wever lekker aan de slag kan. Het is te bestellen via book3erica@weefnetwerk.nl.
Over enige weken plaatsen we een boekbespreking hier op het platform.Nieuw weefgetouw

Als grote verrassing, niet in de laatste plaats voor Erica de Ruiter, kwam vervolgens Paul Vervoorn van de firma Louet binnen met in zijn handen een nieuw model tafelweefgetouw. Het is een getouw met drie schachten en de naam Erica ligt dan ook voor de hand.


Het is een handzaam klein getouw dat ook gemakkelijk mee te nemen is voor een workshop of zo.
Een dergelijk type was tot nu toe hier niet in de handel. Binnenkort is het bij Louet te koop.Feestelijke opening

Met stralend weer was er daarna een feestelijke opening op het Entreeplein van het Museum. Daar werd door een aantal mensen een erg origineel weefwerkje in elkaar gezet. Onder begeleiding van enkele muzikanten werd er rond de meiboom gedanst. Het was een prachtig gezicht!


De expositie in het hoofdgebouw is zeer de moeite waard en nog de hele week te zien. Daarnaast zijn er lezingen, workshops en demonstraties. Er is een Textielroute en op 6 mei een Textielmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten