maandag 24 april 2017

The Living Surface - De vlek als inspiratiebron

Expositie van bijzondere kleden t/m 14 mei in Museum Boijmans van Beuningen - Rotterdam

Met haar grillige gevormde kleden begeeft kunstenaar Lizan Freijsen zich op het snijvlak van kunst en design. Museum Boijmans Van Beuningen toont haar installatie The Living Surface: een selectie van haar meest bijzondere karpetten. Ze zijn het eerste wat de museumbezoeker ziet als hij op de eerste verdieping bij de tentoonstellingsentree bovenaan de Robbrechttrap staat.
Zijn het schimmels of koffievlekken? De Rotterdamse kunstenaar Lizan Freijsen (56) maakt karpetten met een bijzondere vorm die zijn gebaseerd op dat waar veel mensen van griezelen: schimmels en vochtvlekken. ‘Ik wil aandacht vestigen op het ongewenste, het dagelijkse transformeren tot iets van waarde,’ zegt Freijsen. De kunstenaar idealiseert vlekken en verval niet, maar wil wel laten zien dat deze verschijnselen ook een vorm van schoonheid bezitten. De basis voor de karpetten zijn foto’s van vlekken die Freijsen zelf maakte, plus samples van zes weken oude schimmels die ze van het onderzoekscentrum CBS Fungal Biodiversity Centre in Utrecht kreeg. Milaan
De installatie The Living Surface, een combinatie van vlekken en wandkleden, is te zien op de eerste verdieping bij de Robbrechttrap. Interessant is dat Freijsen zich met haar handgetufte karpetten op het snijvlak van kunst en design begeeft: de kleden zijn uniek en handgemaakt, een product dat mensen graag in hun huis willen hebben. Freijsen presenteert haar werk niet voor niets zowel op de internationale meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan als in musea en kunstgaleries. 
Wetenschap
Droogprocessen van vlekken zijn niet alleen artistiek interessant, maar ook voor heel andere zaken van belang, zoals de ontwikkeling van inkjetprinters. Wetenschappers houden zich bezig met een manier waarop ze de inkt sneller kunnen laten drogen. Ook worden oppervlakten behandeld met nanodeeltjes zodat het vuil vanzelf van gevels spoelt en auto’s in de toekomst geen ruitenwissers meer nodig hebben. Freijsen wil de vlekken vastleggen voordat ze niet meer bestaan: ‚Mijn boek is een document van onderzoek naar deze tijdelijke fenomenen met de duurzame kleden als resultaat.’


Lizan Freijsen
Lizan Freijsen (Zwijndrecht, 1960) volgde de Jan van Eyck Academie in Maastricht en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze houdt zich al tien jaar bezig met onderzoek naar vlekken en schimmels. Als docent aan de Willem de Kooning Academie neemt ze geregeld haar studenten mee voor een meet & greet met kunstenaars in Museum Boijmans Van Beuningen.


Boek
Het boek 'The Living Surface, An Alternative Biology Book on Stains’ (Jap Sam Books) bevat het 'vlekkenarchief’ van Freijsen en een overzicht van tien jaar werk en is te verkrijgen in de museumwinkel. Niet te versmaden zijn de essays van een vloeistoffysicus die ingaat op de droogprocessen van vlekken en een designcriticus die laat zien welke positie deze artistieke praktijk inneemt.

1 opmerking:

  1. Interessant om te gaan kijken! We gaan binnenkort naar het Boijmans van Beuningen.

    BeantwoordenVerwijderen