vrijdag 31 maart 2017

Paint it soft: textuur en textiel


Op 1 april opent Schunck* in Heerlen maar liefst vier exposities die een gemeenschappelijke deler vinden in het begrip ‘textuur’.

De tentoonstelling Paint it Soft ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de eigen kunstcollectie en ontwikkelingen in de hedendaagse kunst vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw. Er werken een aantal hedendaagse kunstenaars mee die vanuit verschillende invalshoeken met textielkunst aan de slag zijn gegaan.


Berend Strik, Portrait (1998)


Het materiaal (stof en draad) maakt een relatie met mode logisch. De tweede expositie Fashion vs. Art –samengesteld door Fashionclash- toont werken van ontwerpers die met hun werk de grenzen van de mode opzoeken en er een kunstvorm van maken. 

Als derde is er de experimentele ruimte Emulate/(ne) plus ultra state: de ‘take away collectie’. Een moeilijke titel voor iets heel spannends! Met enkele 3D print- en tekenmachines worden er nieuwe producten gemaakt door een combinatie van werken uit de kunstcollectie en toegepaste voorwerpen. De collectiestukken die ter plekke worden gemaakt kunnen er ook gekocht worden.

En tot slot is er de expositie Not so Soft: een tentoonstelling van het eindexamenwerk voor het vak Beeldende Vormgeving van leerlingen van het Bernardinus College. Het werk is gerelateerd aan de werken in de expositie Paint it Soft.

Bij elkaar een prachtige combinatie van tentoonstellingen voor liefhebbers van moderne textielkunst!

Schunck* is een multidisciplinair cultureel instituut in Heerlen met onder haar dak ook een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het is gevestigd in het zogenaamde ‘Glaspaleis’, gebouwd door het Schunck modehuis in de jaren dertig. Het beeldbepalende pand staat op de nominatie om aangewezen te worden als Europees erfgoed.

Bijzondere tentoonstellingen in een bijzonder gebouw dus! Van 2 april t/m 6 augustus 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten