maandag 13 maart 2017

Breien met Draad! 1, 2 en 3

Sinds kort is de Textielbibliotheek (in de Kantfabriek te Horst) in het bezit van drie delen van de breiboeken uit de serie Draad! geschreven door Sytske Corver en Ineke Spijker. De titels van deze boeken zijn: Draad! 1 breien - de basics, Draad! 2 rondbreien en Draad! 3 breien en kleur.

De drie nieuwe brei boeken

De auteurs hebben heldere en duidelijke boeken geschreven welke voorzien zijn van veel foto's en waarin nuttige tips en trucs besproken worden. Deze boeken zijn niet alleen bedoeld voor de beginnende brei enthousiasteling, maar ook voor de meer ervaren breifanaat. De boeken zijn voorzien van een handige ringband, zodat het boek altijd plat op de tafel blijft liggen en de beschrijving al breiend kan worden gevolgd. Mochten er toch nog onduidelijkheden bestaan bij de beschreven technieken, dan kunnen er instructievideo's voor de basis technieken uit deel 1 op de website van wol en co bekeken worden.
Alle drie de boeken hebben dezelfde opbouw. Eerst volgt een introductie over een bepaalde techniek, dan worden de benodigde materialen genoemd en vervolgens de uitleg in woord en beeld. Ook staan in de boeken een aantal projecten welke met de voorafgaande geleerde technieken gebreid kunnen worden. Op de flappen van de boeken staan de verklaringen van de afkortingen en een korte uitleg van breitermen, zodat deze te allen tijde geraadpleegd kunnen worden.

In Draad! 1 breien - de basics komen de basistechnieken aan bod, zoals het opzetten, het breien van rechte en averechte steken, het meerderen en minderen in het breiwerk en natuurlijk ook het afkanten. De projecten in het boek beginnen eenvoudig en worden geleidelijk aan wat moeilijker. Uiteindelijk kan zeker een kinder- of damesvest gebreid worden. Dit boek is een aanrader voor de beginnende breier of voor diegene die nog niet helemaal zeker is van zijn eigen kunnen.

Voorbeeld van de duidelijke foto's die de technieken laten zien


Draad! 2 rondbreien, de naam zegt het al, behandelt de fijne kneepjes van de techniek van het rondbreien en is een logische vervolgstap op deel 1. In dit boek wordt de kennis van het breien verder uitgebouwd. De aspecten uit dit boek, zoals het jacquard en Fair Isle breien, het elastisch opzetten en afkanten, of bijvoorbeeld het vasthouden van de werkdraad zijn ook prima toe te passen in een "plat" breiwerk. Het veilig doorknippen van breiwerk, altijd spannend en een beetje eng, komt aan de orde. Wie de aanwijzingen goed opvolgt, zal zien dat dit kan zonder dat het breiwerk uitrafelt! Projecten uit dit boek zijn onder andere een eenvoudige col, het breien van sokken maar ook een Fair Isle project. Echt een boek om lekker mee te experimenteren!

Uitleg voor het opzetten voor het rondbreien


Het werken met kleur is in Draad! 3 breien en kleur de rode draad van het boek. In de eerste twee hoofdstukken komt de beroemde kleurentheorie van Johannes Itten aan de orde die ook direct praktisch in het breiwerk wordt toegepast. In de binnenzijde van de omslag zit een kleurenster wat een handig hulpmiddel is voor het benaderen van de passende garenkleur. Technieken die in dit deel aan bod komen, zijn onder andere het breien met afgehaalde steken, mozaïek breien, intarsia en natuurlijk ook weer Fair Isle. Net als in de andere delen staan in dit boek ook patronen van projecten om de geleerde technieken te breien. Een sjaal, sokken en ook kussenovertrekken. Een boeiend boek met kleurrijke ideeën.

Meerkleurig breiwerk


De genoemde boeken in dit artikel kunnen natuurlijk geleend worden.


2 opmerkingen:

  1. Ik ben geen breister, maar het is fantastisch dat deze boeken zomaar geleend kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me zeer fijn om deze boeken tzt te mogen lenen!

    BeantwoordenVerwijderen