zondag 12 februari 2017

Givenchy in Gemeentemuseum Den Haag

Gisteravond ook het programma over De Stijl gezien in het Haagse Gemeentemuseum?Dit jaar is het honderd jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, de kunststroming die de Nederlandse kunst en architectuur - met zijn nadruk op primaire kleuren, abstractie en horizontale en verticale lijnen - radicaal zou veranderen. Om dat te vieren is 2017 uitgeroepen tot themajaar 'Mondriaan en Dutch Design'. In de uitzending is een verslag te zien van de opening, door koning Willem-Alexander, van de tentoonstelling 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck - De uitvinding van een nieuwe kunst' in het Haagse Gemeentemuseum. De tentoonstelling geldt als het startschot van het jubileumjaar. Ook wordt via gesprekken en filmmateriaal de betekenis van De Stijl geduid.

Ga naar uitzending gemist:
http://www.npo.nl/nos-de-koning-opent-100-jaar-de-stijl/11-02-2017/POW_03473441

PS. Geïnspireerd als quilter/vilter/wever? Je kunt nog tot 1 april meedoen aan de De Stijl wedstrijd van het weversmuseum in Leiden: http://www.wevershuis.nl/de-stijl/ 

Maar dat is niet het enige moois wat te zien is in het gemeentemuseum! Er is nl. ook een Modetentoonstelling en wel over de Franse couturier Hubert de Givenchy, een van de grote modeontwerpers van de 20ste eeuw. Hij werkte in dezelfde tijd als Christian Dior en Cristóbal Balenciaga en is dus met recht een levende legende in de geschiedenis van de haute couture. In nauwe samenwerking met Monsieur de Givenchy zelf presenteert het Gemeentemuseum een groots opgezet retrospectief van zijn oeuvre én een eerbetoon aan zijn prachtige muze Audrey Hepburn.


De tentoonstelling zal deels speciaal gewijd zijn aan de bijzondere vriendschap en samenwerking tussen Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn. Deze creatieve band begon in 1953 en bleef voortbestaan gedurende Hepburns leven. Als actrice droeg Hepburn de creaties van De Givenchy in enkele van haar meest bekende films, zoals How to steal a Million en Breakfast at Tiffany’s. De tentoonstelling zal schitterende ontwerpen tonen van Hubert de Givenchy, deels gedragen door Audrey Hepburn, maar ook ontwerpschetsen, tekeningen, foto’s en filmbeelden. Hier een voorproefje:

Aanrader dus, tot 26 maart 2017, Gemeentemuseum Den Haag!


1 opmerking:

  1. Natuurlijk zag ik de uitzending van de opening met onze koning, en ik ga zeker naar de expositie . Ik zag al veel van Mondriaan , het museum bezit een grote collectie van hem.
    En ja de tt van de samenwerking tussen Audry en Givenchy zagen een poos geleden. Prachtig!!

    BeantwoordenVerwijderen