donderdag 16 februari 2017

de Viltkontaktgroep


In 2016 is de Viltkontaktgroep bij het Stidoc aangesloten. Voor de textielliefhebbers die ons nog niet kennen: de vereniging bestaat al meer dan 25 jaar en is opgericht door 10 enthousiaste viltsters Inmiddels hebben we ongeveer 650 leden, geven we 2 keer per jaar het tijdschrift Vilt uit (voor leden) en organiseren we tal van bijeenkomsten. Telkens met een ander thema. Deels Landelijk maar vaker in de regio.
Op de regiodagen worden niet alleen vilttechnieken van gevorderden aan beginners doorgegeven, maar ook veel geëxperimenteerd.  Een aantal regio’s hadden onlangs hun regiodag.

De regio Noord-Holland/ Flevoland experimenteerde bij Meervilt in Haarlem met Q vilt ( een term die geïntroduceerd werd door Jolande van Luijk)  Repen stof ( dat kan open katoenen stof zijn, zijde, maar ook synthetisch materiaal) worden op een onderlaag met water en zeep gevilt. Dan wordt de stof, die een beetje begint te vervilten, weer in stukken geknipt en opnieuw op een onderlaag gelegd. Dit wordt dan weer vast gevilt, waardoor het resultaat op een quilt gaat lijken, vandaar de term Q vilt.
De synthetische materialen geven een mooi reliëf en de kleuren van de wol vermengen zich samen met de stof.
Q vilten, foto Dorie van Dijk


Noord-Brabant was te gast in voormalig zwembad de Blikken in Oosterhout, nu eigendom van Stichting Bock. Marike Verwaal, textielvormgever en atelierhouder had zojuist de expositie "365+1" afgesloten. Haar 366 tegeltjes met daarop een vilten bolletje waren voor de deelnemers een grote inspiratiebron om zelf mee aan de slag te gaan.

foto Myriam van Loon, werk van Marike Verwaal.

Zuid-Holland en Zeeland waren te gast  in Orion, Rotterdam. Sikko Oegema hield daar een lezing over zijn schapen en vachten.
 
foto Twink Hoeksema, Lezing Sikko Oegema
Limburg experimenteerde in  Wolwerkplaats Moeder Aarde van Annemie Koenen met plakband en plastic. De techniek is vrij eenvoudig. Er wordt gewerkt met 2 lagen wol. Tussen de wol komt een vorm van plastic dan wel tape, op deze plaats vilten de 2 lagen niet aan elkaar . Er ontstaat een open ruimte. Deze ruimte kan opengeknipt worden, ten eerste om het plastic en de tape te verwijderen, ten tweede om het effect goed tot zijn recht te laten komen. Dat  levert gegarandeerd verrassende resultaten op.
foto Annemie Koenen


Wil je meer nog meer weten over deze technieken en over de Viltkontaktgroep, kijk eens op onze website: 1 opmerking: