maandag 13 februari 2017

Boeken voor de bieb?

Sinds het begin van 2013 ben ik, Désiré de Vries, actief als vrijwilliger voor de Textielbibliotheek in Museum de Kantfabriek te Horst. Vanuit deze functie mag ik regelmatig op dit blog berichten schrijven namens deze bijzondere bibliotheek.
De Textielbibliotheek in Horst is namelijk de grootste bibliotheek in Nederland waar daadwerkelijk boeken op het gebied van textiel door iedereen geleend kunnen worden. Het begrip textiel is heel breed. Denk hierbij aan breien, haken, borduren, kruissteken, merklappen, hardanger, ajour, kantklossen, frivolité, weven, batikken, quilten, vilten, naaien, zeefdrukken, mode, poppen maken en meer. Bovendien staat er niet alleen "oude meuk" in de kasten, maar ook hele nieuwe uitgaven met hedendaagse ontwerpen of technieken die in een nieuw jasje zijn gestoken.

Op dit moment zijn er meer dan 11.000 titels aanwezig. Niet alleen boeken maar ook complete jaargangen van tijdschriften en ook catalogi van tentoonstellingen.
Gelukkig "groeit" de collectie in de textielbibliotheek nog steeds. Deels door aankopen vanuit ons bescheiden budget, soms door donatie van een auteur of uitgever en regelmatig door schenkingen van privé personen.

Een paar weken geleden werden wij verblijd met de schenking van iemand die heel graag wat kasten leeg wilde maken! Zo kwam de bieb in het bezit van een grote stapel boeken over quilttechnieken. Zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken en zowel voor quilten op de hand als met de naaimachine.Een paar titels van deze schenking waren al aanwezig in de collectie en deze exemplaren liggen nu te koop in de winkel van het museum. Uiteraard is hier toestemming voor verkregen van de schenker. De overige boeken zijn opgenomen in het bibliotheeksysteem en zijn nu voor iedere belangstellende te leen. Binnenkort zijn korte beschrijvingen over de inhoud van deze boeken terug te vinden op de website van de Textielbibliotheek. (zie www.textielbibliotheek.nl )

Mocht iemand nog ergens boeken of tijdschriften hebben liggen en hier nog een goede bestemming voor zoeken, wij zijn 5 middagen per week aanwezig om ze in ontvangst te nemen en ze een goed nieuw thuis te bieden! Wij heten iedereen van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten