dinsdag 10 januari 2017

KunstStof 2017 in Stadsmuseum Woerden
KunstStof 2017, vijf toonaangevende textielkunstenaars in Stadsmuseum Woerden
zaterdag 21 januari 2017 t/m zondag 28 mei 2017

Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden in het teken van Dutch Design op textielgebied. De tentoonstelling KunstStof 2017 laat het nieuwste werk zien van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars Mae Engelgeer, Christie van der Haak, Margriet Luyten, Tanja Smeets en Sara Vrugt. Textiel is hun gemeenschappelijke taal maar toch drukken zij zich wezenlijk anders uit.Eigen stijl
De kunstenaars krijgen de vrijheid om ieder een tentoonstellingszaal in te richten naar hun eigen idee. Zo zal Christie van der Haak haar stoffen verwerken tot muurpanelen, vloerbedekking, meubelstoffering en gordijnen en hiermee haar ruimte ‘onderdompelen’ in haar kenmerkende patronen. De ruimte wordt één sensationele ‘geometrische’ beleving. Margriet Luyten verwerkt haar eigen, ontroerend mooie, digitale reisfoto’s tot wandkleden waarin traditionele en moderne technieken op een prachtige manier samen gaan. Mae Engelgeer liet zich inspireren door een reis naar Japan. Ze vertaalt haar indrukken in vloerkleden en stoffen met geometrische en natuurlijke patronen, sobere kleuren en innovatieve weeftechnieken. Speciaal voor het Stadsmuseum maakt Tanja Smeets driedimensionale, plantachtige vormen van vilt, kunststof en borduurwerk. De ‘planten’ lijken groeiende organismen die een intrigerend spel spelen met de oude architectuur van het gebouw. Sara Vrugt stelt met haar fijne en traditionele borduurwerk actuele en maatschappelijke problemen aan de kaak.

Geen mode

Het geëxposeerde werk is zeer uiteenlopend, zowel wat betreft uiterlijk als visie. De focus ligt echter op textiel, maar nu niet in dienst van mode of kleding. De kunstenaars zijn verbonden door het feit dat ze ieder toonaangevend zijn binnen de Nederlandse textielkunst. Want hoewel ze heel verschillende technieken hanteren, is hun werk om verschillende redenen vernieuwend.

>> Meer informatie over de kunstenaars en de expositie 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten