Op 7 en 8 oktober 2022 vierde de Nederlandse Kostuumvereniging uitbundig het 20-jarig jubileum

 

Het tweedaagse lustrumfeest voor de leden heeft als raamwerk een symposium met het thema Duurzaamheid. De titel is dan ook ‘Koester Kleding’ met als ondertitel ‘Duurzaamheid toen en nu’. Kostuumhistorici, modeontwerpers, kunstenaars en producenten van duurzame textiel laten vele invalshoeken van het thema zien.

De zaal wordt ‘s morgens gelijk al in de ‘actiestand’ gezet. Iedereen krijgt een goodiebag met materiaal om een eigen badge te maken. Iets wat ze opmerkelijk creatief doen.

Rondom de lezingen zijn er drie films over interessante leden, te weten Evelien Verkerk.

Zij doet onderzoek naar historisch breiwerk. Zowel in verschillende museale collecties, als via het bestuderen van oude breiboekjes. De patronen die ze tegenkomt hertaalt ze, en ze ontwerpt nieuwe patronen, die gratis op haar blog nederlandsgebreid.org beschikbaar gemaakt worden. Ze schreef er het boek ‘De kantjes van Christine”, een hertaling van het oudste breiboekje in Nederland, geschreven door Christine Sluter.

Ook van oud-voorzitter en erelid Jacoba de Jonge is een film gemaakt.Zij verzamelt al ruim vijftig jaar kostuums. Die collectie vormt het uitgangspunt voor haar onderzoek, vele lezingen en cursussen en diverse kostuumshows die zij organiseerde. In 2012 schonk zij een groot deel van haar collectie aan het ModeMuseum in Antwerpen.

In de derde film komt Theodoor Adriaans, filmmaker, onderzoeker en storyteller aan het woord is. Hen maakt reportages die zich concentreren op mode als complexe maar krachtige vorm van communicatie. Daarbij onderzoekt hen thema’s zoals identiteit en authenticiteit. Gemeenschappen, folklore en textiele handwerken staan centraal in hun kunstpraktijk.

Er is bewust veel ruimte voor de leden in het programma. De vrijwilligers worden in het zonnetje gezet. Super-vrijwilliger Sandra Comis die jarenlang, met grote deskundigheid en inzet, vele functies vervult, wordt tot erelid benoemd.

Op de zeer geanimeerde Kennis-en Kunde markt zijn vele stands waar uitleg en demonstraties gegeven worden; van antiek kant tot modern duurzaam vezelmateriaal.

Tussendoor is er een ‘Ruilmarkt’. Leden nemen hiervoor een kledingstuk mee en ruilen dit voor een ander.

Een absolute topper is de Show van duurzame kleding, gemaakt en geshowd door de leden zelf. Alles gemaakt met duurzame, gekregen of hergebruikte materialen Zo zijn er kledingstukken gemaakt van een weggewaaide parasol, van weefproefjes, van kleding van overleden ouders etc.

Voor meer informatie:

Lustrum Nederlandse Kostuumvereniging : Nederlandse Kostuumvereniging

Leden aan het woord : Nederlandse Kostuumvereniging

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Inge Bosman