Donderdag 12 januari heeft Museum Bussemakerhuis een geweldig fraai kleed ontvangen. Het gekantkloste kleed kent een lange geschiedenis.
Ria Petter (Oldenzaal) is jaren geleden, na een bezoek aan de tentoonstelling over Russisch kant uit Vologda, aan het kleed begonnen. Het betreft een bandkant geklost kleed, het patroon is vermoedelijk uit de tweede helft van de 18e eeuw.
Gezien de omvang van het kleed is een ruime tafel een vereiste. Na een verhuizing is door het ontbreken van een grote tafel het kleed onder het bed beland.
Dit is Corry Hofstee (Hengelo)op een gegeven moment ter ore gekomen.
Het kleed dat uit 6 segmenten bestaat was destijds voor 3 kwart klaar. Corry heeft toen Ria aangeboden om er samen aan te werken en het kleed af te maken. De dames zijn er met veel plezier en goede moed aan begonnen maar โฆ.toen kwam het coronavirus, ze konden niet meer samen klossen. Corry heeft het als haar โcorona-opdrachtโ gezien en het kleed voor Ria af te maken.
Om een beeld te geven van hoeveel werk het is om een dergelijk pronkstuk te klossen: 6 segmenten a 384 uur, plus het middenstuk 147 uur. Totaal 2451 uur (ruim 61 werkweken van 40 uur).
Geweldig toch? Op dit moment is niet op de website van het Museum te zien of, en zo ja wanneer, het kleed voor publiek te zien zal zijn.